Monday, 2 February 2015

Environment Yang Handsome

Assalamualaikum students !
Title ni memang khas buat untuk students yang environment belajar nya korang memang tengok osem gila gila punya.

Library complete.
Tempat kuliah complete.
Tempat rekreasi complete.
Surau complete.
College complete.
Hall complete.

Ada satu yang uncomplete tempat belajar kat Malaysia ni.

Environment situation.

                                      
                                                       

Contoh situation diatas. Apa perbezaan dan apa persamaan ?

Persamaan of course dua dua comel. Perbezaan dua ini ialah budaya, Dua budaya yang berbeza. Dua environment yang berbeza. Allah dah berfirman dalam Al-Quran "......Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka...." (13 :11).

Environment islamik ni jarang dipraktikkan dalam kampus. Bila dah masuk peringkat universiti benda ni diabaikan. Ada yang anggap remeh. Ada yang anggap kuno poyo toyo pocoyo.

Bagi pandangan orang ramai SEKARANG. Dont judge book by its cover. Yang bertudung berkopiah tu nampak macam baik der tapi merokok sekatang dua katang. Yang seksi seksa bagai diorang pi masjid der. 

Bagi pandangan ED. First, tutup apa yang patut tak kira guys girls semua dan diikuti dengan akhlak.
Tak semestinya bertutup itu orangnya baik tapi yang baik itu mesti yang bertutup.

Tapi.
Tapi.
Tapi.

Tutup yang macam mana ?
Guys : Atas pusat sampai bawah lutut adalah aurat lelaki.
Girls : Semua adalah aurat perempuan kecuali muka dan tapak tangan.

Untuk mewujudkan environment yang handsome ni kena bermula dari diri sendiri, kawan kawan, pensyarah, staff staff dan lain lain lah. Then barulah boleh wujudkan environment yang comel kacak handsome cantik. Aktiviti qiam, solat jemaah, pasang audio islamik setiap masa, riadah ikhtilat, aktiviti hafazan, class arab free. Yang ni memang osem gila.

Actually, bukan nak kata environment tempat belajar ja kena utamakan. Environment dalam rumah. Environment tempat keja. Environment negara kita. Kampung kita.

Akhir kata, environment yang handsome ialah environment yang terkawal dan berpandukan Al-Quran dan Hadis.

Senyum.

No comments:

Post a comment